5 Haziran 2007 Salı

YENİ EKONOMİ-2

Globalleşme aynı zamanda kendisiyle birlikte iletişim teknolojilerinin de hızlanmasına sebep olmuştur. Dünya üzerinden yaşanan bir diğer önemli gelişme bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesidir. Hepimizin de bildiği gibi günümüzde internet insanların bir tık ötesine kadar milyonlarca bilgiyi getirmektedir. Cep telefonları, faks makineleri, Video konferans cihazları ve pek çok yeni teknolojiyle birlikte dünya üzerinde insanların iletişim kurması hem çok kolaylaşmış ve aynı zamanda maliyeti çok düşmüştür. İnternetin bu kadar hızlı gelişmesi girişimcilere bu mecrayı kullanarak hedef kitlelerine mesajlarını marka vaatlerini iletmelerini daha da kolaylaştırmıştır aynı zamanda şirketleri global anlamda bir oyuncu haline getirmektedir.
İşte bu sürecin en önemli olgularından biri verimliliktir. Üretilen mal veya hizmetlerin daha verimli bir şekilde üretilmesi önem kazanmaktadır. Bilginin ve iletişimin bu kadar genişlediği günümüz dünyasında bilgi teknolojilerini kullanarak verimlilik arttırılabilir. İşte bu bağlamda yeni bir olgu oluşmuştur “Yeni Ekonomi” kısaca bilişim teknolojisinin, eski ekonominin üretici güçlerine uyarlanması anlamına gelir. örnek vermek gerekirse, eskiden bir arabanın tasarımından üretimine kadar geçen süreç 6 yıl iken, günümüzde bu süreç 2 yıla inmiş bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi, yeni ekonomi demek, daha çok verimlilik, daha az maliyet demektir.[1] İşte bu düzen içerisinde ürün ve hizmetlerin en önemli özelliği, bilginin temel üretim faktörü olarak ön plana çıkmasıdır.
Ben, bu olguyu yeni bir ekonomik süreçten ziyade varolan kapitalist ekonomik düzenin yeni iş yapma şekilleri olarak tanımlamak istiyorum. Kapitalizmin temel felsefesi verimlilik ve ranttır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasıyla birlikte verimlilik daha da artmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelecekte çok daha önemli boyutlara geleceğine inanmaktayım. Bu durum pek çok girişimciye yeni iş yapma şekilleri ve fırsatlar sunmaktadır. Bilgiyi nasıl yöneteceğini bilenler ve bunu başarabilenler. Bu düzen içerisinde başarılı olacaklardır ve katma değer yaratacaklardır.
[1] http://sozluk.sourtimes.org/Default.asp?

Hiç yorum yok: